Om boken

färdväg

Det fanns ingenting som talade för att Caspers lantbrukartillvaror utanför Kungsbacka skulle bli annorlunda än för alla andra svenskar som anpassat sig till livet år 2200. Om det inte hade varit för att en dödsolycka på just detta nyår tvingar ut honom på en omvälvande utlandsresa för att hitta sin räddare Kunigunda.

Historieprofessorn Pascal förlorar överraskande sin tjänst i Göteborg och slår Hemsidebokbildfölje med Casper på den mödosamma resan. I denna värld uppbyggd på återvinning och energisparande lever alltså den 27-åriga sjuksköterskan Kunigunda, Europas kanske enda globetrotter. Hon bestämmer sig för sista gången att hon ska överge sin inre romantikvärld och skaffa sig en riktig familj. Men det krävs en intensiv målmedvetenhet av den man som vill forcera hennes pansar.

”Vikten av Vatten” är en berättelse om livet långt efter industrialismen (ca 1750-1980), Ego-åldern (1980-2020) och Transitionsåldern (2020-officiellt 2100). Vardagslevernet i de stabila Moderna Tiderna (från 2100) visade sig inte vara så eländiga som man tidigare hade fruktat. En värld utan framsteg är ideal för de 5 miljarder människor som för släktet vidare. Fossila bränslen är avvecklade och i dess spår flygtransporter och turism. Civilisationens höjdpunkt är sedan länge förbi och havsvattennivån stiger någon meter per hundra år, för all förutsägbar framtid.

I Vikten av Vatten följer författaren ett framtidsscenario som går balansgången mellan utopi och apokalyps. Civilisationen lyckas undvika de allra värsta katastroferna och kollapserna där det har gått men samtidigt är valmöjligheterna i framtiden inte alls så rika som de var i början av 2000-talet. Allt är annorlunda, men allt är sig likt år 2200.

Romanens syfte är att överföra en del av den fylliga facklitteraturen inom klimatförändringar och resursområdet till prosa. Bakgrundmaterialet finns under rubriken Litteraturförteckning.

Boken är recenserad av Johan Landgren (”Olja för Blåbär”): Johan Landgren recension

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *