Lästips

Här kommer några tips på aktuell läsning.

Artiklar:

Johan Rockström om superåret 2015:  Kavla upp ärmarna

Johan Hakelius resonerar om vad framtida historiker kommer att kalla den vi lever i just nu. Den frågan besvaras i Vikten av Vatten – Egoåldern. Läs hans artikel här Fanatismen frodas

Böcker:

De senaste månaderna har jag läst två romaner som fastnat:

Kim Stanley Robinson – Science in the Capital, trilogi. En någorlunda realistisk skildring av klimatarbetet i Washington och det politiska systemet när det fungerar som bäst, med några mindre klimatkatastrofer under ett par år. Här förordas geoengineering som en lösning, men man får sig också till dels livet som uteliggare, tibetanernas liv som flyktingar och hemliga spionorganisationers arbete inom USA. Del 1 är Forty signs of rain.

Lars Wilderäng – Stjärnklar. Detta är ett apokalyptisk scenario, all elektronik upphör att fungera och därmed snart det allra mesta som de globala och nationella systemen behöver för att fungera – matdistribution, sanitet, trygghet, betalningssystem, kommunikation, ledarskap mm. För huvudpersonerna i boken blir världen plötsligt väldig liten och full av kamp för att hålla svälten borta. Boken passar perfekt som ett debattinlägg 2015 med frågan om vad den svenska katastrofberedskapen numera består av egentligen. Rekommenderas! Stjärnklart.

Johan Landgren och Roberth Hansson – Olja för Blåbär, med underrubrik Energi, makt och hållbarhet. Med klimatavtalet i Paris i färskt minne blir den här faktaboken ett värdefullt bidrag vad vi ”planetskötare” står inför. Enligt författarna är oljan en väsentlig del av själva fundamentet i det samhälle som vi har idag. Genom detaljrik genomgång av oljeanvändnings historia, nuvarande tillgångar och förväntad framtida utvinning, koncentrationen av den bästa oljan till området runt Mellan-Östern, och den starka kopplingen till dagens globala ekonomi, görs väldigt troligt att vi har en svår tid framför oss innan vi gör oss kvitt beroendet. Boken avslutas dock med positiva vägar och tecken för framtiden – elfordon, hållbarhetsfilosofi och samhällen som blir mer lokala igen och börjar med cirkulär ekonomi. Efter läsningen fick jag den oväntade känslan att det hade räckt alldeles utmärkt att bara läsa den här enda boken om man vill veta mer om olja. Den är faktiskt så djup och heltäckande. Hemsida: Olja för blåbär och författarnas blogg: peak-oil.

Mer intressant läsning finns t.ex. på listan här: Externa länkar

I litteraturförteckningen till ”Vikten av Vatten” finns ytterligare ett par dussin böcker, såväl facklitteratur som romaner: Litteraturförteckning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *